Terroristien Euroopan sieluun viiltämä haava on auki vielä pitkään. Uusien iskujen mahdollisuus sekä kauhun ja pelon tunteet tikittävät takaraivossa – olit sitten Pariisissa, Lontoossa, Tukholmassa tai Helsingissä.
Poikkeustilat kaventavat ihmisten arkea, ja se ärsyttää. Terroristit ovat saavuttaneet yhden tavoitteensa.
Pariisin terrori-iskut panevat Euroopassa liikkeelle monta arvaamatonta poliittista prosessia. Pahimmillaan Euroopalle tärkeät arvot jäävät ääriajattelun alle.
Vapaus, avoimuus ja muut Euroopalle rakkaat arvot ovat olleet pakolaiskriisin vuoksi ankarissa paineissa. Nyt paine kasvaa entisestään.
New Yorkin terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat muokkasi sisäisen turvallisuuden lait uuteen uskoon. Yhdysvalloissa alkoi loputtomalta tuntuva kyttäyskeikka. Ison veljen valvonta kiukutti ensin, mutta nyt siihen on jo totuttu.
Eurooppa ei voi tehdä samaa. EU:lla ei ole sellaista valtaa jäsenvaltioittensa yli. Esimerkiksi Ranska jatkaa hätätilaa muutamalla kuukaudella, mutta Ranskan lait loppuvat rajalle. Terroristien toiminta ei rajoja tunne.
EU – ja koko Eurooppa – on Isisille otollinen vastus, koska EU on hajanainen. Sen lisäksi – ja juuri Isisin edessä – EU on nyt muutoinkin haavoittuvainen pakolais- ja talouskriisien sekä suurtyöttömyyden vuoksi.
Euroopan poliittinen asenneilmasto jyrkkenee. Eurooppa polarisoituu poliittisesti.
Äärioikeisto tahtoo Euroopasta valkoihoisen kristityn linnakkeen. Uskonnollisten tunnusten taakse ryhmittyminen jakaa Eurooppaa enenevässä määrin "meihin" ja "heihin".
Äärioikeiston puheessa pakolaisten katsotaan lisäävän terrorismia ja islaminuskoisten pakolaisten katsotaan lisäävän terrorismia erityisesti. Tämä puhe leimaa muslimeja ja sysää heitä marginaaliin. Se katkeroittaa.
Odotettavissa on, että oikeistopopulistit ja äärioikeisto ottavat terrori-iskujen tuomasta pelosta kaiken irti. Pelon ilmapiirissä kasvavat viha ja viholliskuvat.
Etelä-Euroopan nuorisotyöttömyys on järkyttävissä mitoissa. 20–50 prosenttia nuorisosta on vailla työtä, turhautunut ja joiltain osin vaarassa syrjäytyä. Syrjäytyneet nuoret ovat taipuvaisia ääriajatteluun.
Esimerkiksi Ranskassa iso osa syrjäytymisen polulla olevista nuorista on afrikkalais- tai arabitaustainen. Tuon polun varrella päivystävät Isisin ja muiden kuolemanliikkeiden värvääjät – viestinään viha länsimaista vapautta kohtaan.
Isisiä ei kiinnosta tuon taivaallista, saako syrjäytynyt nuori opiskelupaikkaa, työtä tai elämää muutoin hallintaansa. Tuleva itsemurhapommittaja ei tarvitse tulevaisuudenuskoa.
Eurooppa tarvitsee turvatakuunsa. Parhaat turvatakuut kumpuavat siitä, että Eurooppa jaksaa pitää kiinni arvoistaan. Bataclanin sukupolvelle se merkitsee yhtäläisiä mahdollisuuksia koulutukseen ja työhön.