Vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että Pariisin iskujen takana on järjestäytyneempi terroristijärjestö.
– Tällaisiin iskuihin eivät pysty kuin organisoituneemmat järjestöt, Sinkkonen sanoo.
Sinkkosen mukaan Syyrian sisällissota on kasvattanut terrori-iskujen uhkaa Ranskassa. Ranska on arvioinut, että noin 500 ranskalaista on matkustanut Syyrian ja Irakiin taistelemaan äärijärjestöjen riveissä.
Sinkkonen huomauttaa, että taistelualueilta palanneilla voi olla osaamista tehdä perjantain kaltaisia iskuja.
– Tämän iskun tekijöillä näyttää olevan selvästi taisteluosaamista. Täysin amatööri ei pysty tällaiseen kylmäveriseen tappamiseen, Sinkkonen sanoo.
Epäilyt kohdistuneet al-Qaidaan ja Isisiin
Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta epäilyt ovat kohdistuneet ensimmäisinä terroristijärjestö Isisiin sekä al-Qaidaan.
Jos Isis osoittautuu iskun tekijäksi, kyseessä olisi merkittävä muutos järjestön toimintatavassa. Isis on tähän mennessä tehnyt iskuja lähinnä konfliktialueilla Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.
– Isis on pyrkinyt enemmänkin houkuttelemaan ihmisiä matkustamaan konfliktialueille, vaikka se on toki kehottanut vapaaehtoisia tekemään iskuja myös lännessä, Sinkkonen sanoo.
Isisin radikaalista ideologiasta inspiroituneet yksittäiset toimijat ovat tehneet tai yrittäneet tehdä aiemminkin iskuja länsimaissa.
Toinen epäily kohdistuu terroristiverkosto al-Qaidaan, joka on ollut 2000-luvun yksi pelätyimmistä terroristiverkostoista. Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen vuonna 2001 alkaneen terrorisminvastaisen sodan myötä al-Qaida on kuitenkin heikentynyt.
– Se ei ole viime vuosina pystynyt näyttävämpään toimintaan lännessä, Sinkkonen sanoo.
Al-Qaidalla on kuitenkin yhä aktiivisia alahaaroja. Vaarallisimpana al-Qaidan alahaarana pidetään Arabian niemimaan al-Qaidaa, joka toimii etenkin kaoottisessa Jemenissä.
Al-Qaida ja Isis kilpailevat jihadismin johtajuudesta
Vaikka Isis ja al-Qaida ovat ideologisesti monella tapaa melko lähellä toisiaan, ne ovat kilpailijoita.
Sinkkosen mukaan järjestöt ovat kilpailleet keskenään globaalin jihadismiliikkeen johtajuudesta. Isisistä on Syyrian sodan aikana tullut jopa al-Qaidaa pelätympi.
– Al-Qaida on yrittänyt nostaa profiiliaan ja saada takaisin aseman, jonka he ovat menettäneet Isisille.